Woning DV

WAT: uitbreiding HOB-woning
WAAR: Bertem
BOUWHEER: privé
OPPERVLAKTE: 90m²
FASE: uitvoering (2020)
ONTWERP: arch. Wim Boons

Toen de bouwheer deze woning aankocht, was de renovatie van het hoofdvolume reeds gestart door de vorige eigenaar. Na voltooiing van deze renovatiewerken reste er enkel nog de opeenvolgende uitbouwen achter de keuken. Deze bestond uit een onpraktisch ingedeelde ruimte met badkamer en gastentoilet, alsook een hiertegen aangebouwde garage. Vanop de straat en het aanpalende perceel met appartementsgebouw was een ongehinderde inkijk in de tuin van de bouwheer. Tegelijk, omwille van de verschillende opeenvolgende uitbouwen, was de relatie vanuit de eigen leefruimte met de tuin sterk verstoord.
Door de bestaande achter elkaar gebouwde en onpraktisch ingedeelde uitbouwen te vervangen door een nieuwe uitbouw in de breedte van het perceel werd de privacy van de tuin versterkt. Het dak van de uitbouw werd in tegenhelling voorzien, waardoor de uitbouw naar straatzijde toe zich bescheiden opstelt, maar naar de private tuin zich opent en riant aanvoelt. De uitbouw omvat een nieuwe badkamer, gastentoilet, wasplaats en ontbijthoek, alsook een carport gecombineerd met deels overdekt terras en tuinberging.